Kazalar genellikle bizim veya araç sürücülerinin dikkatsizliği ve tedbirsizliği sonucu meydana gelen olaylardır.
Bazen çevre, hava ve yol koşullarından kaynaklanan ön göremeyeceğimiz kazalar da meydana gelebilir. Bu yüzden sürücülerin ve bizim trafiğe çıktığımızda hiçbir zaman tedbiri elden bırakmamamız gerekir.
Kaza sonucu yaralanma ve ölüm gibi durumlar olmaktadır. Eğer gerekli ve basit önlemleri alırsak dış faktörlerden bile kaynaklanabilecek pek çok kazanın gerçekleşmesini engelleyebiliriz.
Eğer önlem almazsan yaralanabilirsin ve bir daha asla arkadaşlarınla oynayamayabilirsin.
Olay anında, ambulans gelmeden, ilaç kullanmadan, elimizdeki araç ve gereçlerle yapılan hayat kurtarıcı müdahalelerdir. Bir gün birisinin hayatı sizin ellerinizde olabilir; onun yaşaması veya yaşamaması sizin ilkyardım bilgisine sahip olup olmamanıza bağlı kalabilir. Bu nedenle, eğer trafiğin bir parçası oluyorsak ilkyardımı mutlaka öğrenmeliyiz.
Unutmadan, kaza anında aramamız gereken numara “112” dir.
Öncelikle okul hayatınızdan ve anne babanızın size haftalık ne kadar harçlık verdiğinden bahsetmelisiniz!
Tabi ki böyle değil. Anlaşılır ve sakin bir şekilde olayı anlatmalı; hasta sayısını ve durumunu belirtmeli, olay yerinin adresini vermelisiniz.
“112“yi aradığınızda çağrınıza cevap veren kişi telefonu kapatmadan, siz de kapatmamalısınız. Çünkü sizden daha fazla bilgi isteyebilir.
Ufak kesiklerde elle baskı uygulayarak kanı durdurmalıyız.
Daha büyük kanamalarda ise, temiz bir bezle baskı uygulayarak kanı durdurmalıyız ve hemen bir sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
Burun kanamalarında, önce başı öne hafifçe eğmeli ve burun kanatlarını iki parmak arasında sıkıştırmalıyız. 5 dakika boyunca basılı tuttuktan sonra; kanama, sızıntı şeklinde devam ediyorsa tampon yapmalıyız. Kanama hala devam ediyorsa sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
Öncelikle, yanan bölgeyi 10 – 15 dakika boyunca hızlı akmayan su altında tutmalıyız. Daha sonra yanan bölgeyi temiz bir bezle kapatıp havayla temasını kesmeliyiz. Yanık üzerine yanık kremi de dahil, hiç bir şey sürmemeliyiz.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz. Üzerimizde elbise varken oluşan yanıklarda; ya yanmış bölgenin etrafındaki kıyafet kesilir ya da kıyafetle tazyiksiz soğuk duşun altına sokulur. 10 – 15 dakika boyunca suda tutulduktan sonra kıyafet çıkarılır ve üzeri temiz biz bezle kapatılıp hemen bir sağlık kuruluşuna gidilir.
Çocuklar, ellerimizi birçok yere sürdüğümüz için gözle göremediğimiz mikro organizmalar el ve tırnaklar üzerinde birikir. Elimizi ağzımıza değdirdiğimizde, bu mikroorganizmalar ağız yoluyla içeri girerek bizi hasta edebilir.
Bu yüzden özellikle yemek öncesi, yemek sonrası, tuvalet öncesi ve tuvalet sonrası ellerimizi sık sık sabun ve suyla yıkamalıyız. Tırnak uzatmamalıyız, dişlerimizi her gün düzenli olarak fırçalamalıyız.