Çocuklar en az 8 yaşına kadar hızı ve mesafeyi kestirme noktasında ve trafikte nasıl davranacakları konusunda zorluk çekerler. Bu yüzden onları asla tek başlarına dışarıya yollamayın veya karşıdan karşıya yalnız geçmelerine izin vermeyin. Bu safhada amacınız onlara trafiği öğretebilmek ve güvende olduklarından emin olmaktır. Ebeveynler çocuklarına yol güvenliğini öğretebilecek en iyi kişilerdir. Başlangıçtan itibaren onlara neyin doğru olduğunu en iyi siz gösterebilirsiniz.
Bu bölüm size çocuklarınızı yolda güvenle nasıl koruyacağınıza dair tavsiyelerde bulunarak onlara temel yol güvenliğini nasıl öğreteceğinizi gösterecek…
Çocuğunuza trafiğin ne demek olduğunu açıklayın. Yolun araç trafiği, kaldırımın ise yayalar için olduğunu anlatın. Dışarı çıktığınızda neler yaptığınız hakkında onlarla sohbet edin.
- Çocuğunuza kaldırım kenar taşını gösterin ve onların, kaldırımın kenarında yürümekte olduğunu anladığından emin olun.
- “Dur” ve “Yürü” ifadelerini anladıklarından emin olun.
- Çocuğunuza kaldırım kenarında her zaman durması gerektiğini anlatın.
- Nerede durulmasına karar verilmesi konusunda onlardan size yardım etmelerini isteyin.
Dışarı çıktığınızda çocuğunuzun kaldırımın araç trafiğinden uzak olan kısmında yürüdüğünden emin olun. Her zaman ellerini tutarak kontrolünüzde olduğuna emin olun ya da bebek arasına bağlayın.
Çocukların araçlardan daha küçük olduklarını hatırlayın. Bu durum onların yolu net bir şekilde görmelerini zorlaştırır ayrıca sürücülerin de onları görmelerini zorlaştırır.
- Çocuğunuzun önden tek başına gitmesine izin vermeyin. Görülemeyen girişler ya da garaj çıkışı olabilir, sürücüler küçük çocukları her zaman göremeyebilirler.
- Çocuğunuzun tek başına veya yaşça daha büyük bir çocukla olsa bile dışarı çıkmasına izin vermeyin.
- Eğer kaldırım yoksa ve yürümek zorunda iseniz, her zaman karşıdan gelen trafiğe bakın.
- Çocuğunuzun araç yolunda bisiklet kullanmasına asla izin vermeyin.
- Kaldırımda ya da yolda elinizi her zaman tutmasını öğütleyin.
Çocuklara karşıdan karşıya nasıl güvenle geçileceğini öğretmenin en iyi yolu sizin onlara iyi bir örnek olmanızdır. Şayet siz geçmek için güvenli bir yerde durur ve dikkatlice geçerseniz , onlar da aynısını yapacaklardır. Karşıdan karşıya geçiş için en güvenli yerin yaya geçidi ya da trafik polisinin yönlendirme yaptığı yerler olduğunu onlara anlatın.
Çocuğunuzun size ne zaman ve nerede karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçileceğine karar vermede yardım etmesine izin verin. Her iki yönden de yolu net bir şekilde görmelisiniz. Kaldırımın kenarında durması gerektiğini daha sonra her iki yöne bakması gerektiğini ve geçmeden önce trafiği dinlemesi gerektiğini onlara anlatın. Yol geçiş için müsait olduğunda karşı yöne doğru düz, etrafınızı kontrol ederek ve trafik sesini dinleyerek yürüyün.
Çocuğunuza yaya geçidinin ne olduğunu gösterin. Yayaların kaldırımda her iki yönden gelen araçlar durana kadar beklemeleri gerektiğini ve ancak bundan sonra geçmelerinin güvenli olacağını anlatın.
- Yolda orta refüj varsa, oraya kadar olan geçişin tek bir geçiş olduğunu açıklayın.
- Karşıdan karşıya geçerken; sürücülerin onları görmeme ihtimalinin olacağını varsayarak dinlemenin ve etrafı kontrol etmenin önemli olduğunu onlara anlatın.
- Bisikletlilere ve motosikletlilere dikkat etmeleri için onları uyarın.
- Çocuğunuzun kolaylıkla görülebilir olduğundan emin olun. Gün boyunca açık renkli kıyafetler, gece ise reflektif malzemeli kıyafetler tercih edin.
- Çocuğunuza, sürücüler onu göremezse ya da onlar yolun mesafesini kestiremezlerse geçmemeleri gerektiğini anlatın.
- Eğer mümkünse park halindeki araçların arasından geçmemeleri gerektiğini anlatın çünkü her an hareket edebilirler.
- Çocuklarınıza konsantre olmaları gerektiğini hatırlatın. Dikkatleri kolayca dağılabilir, ne öğrendiklerini unutabilir ve aniden yola fırlayabilirler.
- İlkokula giden çocuklar tek başlarına karşıdan karşıya geçemezler; onlara mutlaka bir yetişkin eşlik etmelidir.
Trafik kazalarında araçtan dışarı fırlayan yolcuların hayatlarını kaybetme veya ciddi bir şekilde yaralanma riskleri, araç içerisinde kalanlara oranla 25 kat daha fazladır. Çocuk koltuğu kullanımı, ölümcül yaralanmaları bebeklerde % 71 oranında, çocuklarda ise %54 oranında azaltmaktadır.12 yaşın altındaki ve boyları 1.35 cm den kısa olan çocuklar ölçülerine uygun çocuk koltuğu kullanmalılar. Birçok çocuk koltuğu tipi vardır. Çocuğunuzun kilosuna ve yaşına göre uygun olan modeli seçin ve çocuğunuzun her zaman doğru şekilde oturduğundan emin olun.
Çocuk koltukları her kiloya göre dizayn edilmiştir. Genel kullanım özellikleri:
- Bebek koltukları; 0 – 9 aylık bebekler için ya da boyunlarını kontrol edemeyen bebekler içindir. Yönleri arka tarafa doğrudur ve aracın ön ya da arka koltuğuna emniyet kemeri ile bağlanırlar. Ön tarafta hava yastığı varsa, koltuk asla ön koltuğa yerleştirilmemelidir. Eğer ön koltukta kullanacaksanız mutlaka hava yastığını kapatmalısınız. Kaza anında patlayan hava yastığı bebeğinizin yaşamını yitirmesine neden olabilir.
- Çocuk koltukları; 9 ay – 4 yaş arası ve kendi kemerini bağlayabilen çocuklar içindir. Yönleri ön tarafa doğrudur ve genellikle arka koltuğa emniyet kemeri ile bağlanırlar. Eğer ön koltukta kullanacaksanız mutlaka hava yastığını kapatmalısınız. Kaza anında patlayan hava yastığı bebeğinizin yaşamını yitirmesine neden olabilir.
- Yükseltici koltuk; 4 – 11 yaş arası çocuklar içindir. Yükseltici minder ise 6 – 11 yaş arası çocuklar içindir. Oturan çocuğu yükseltmek için dizayn edilmiştir ve bu sayede yetişkinlerin taktığı emniyet kemerini güvenli bir şekilde kullanabilirler.
Kendi kemerinizi bağlayarak çocuğunuza iyi bir örnek olun.
Kurallar gereği emniyet kemeri takmak zorundasınız. Hiçbir çocuk emniyet kemeri olmadan ön koltukta oturamaz. Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler.
4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar.
- Her yolcu için emniyet kemeri olmalıdır.
- Çapraz askılı ve belden bağlanan kemerler sadece belden bağlanan kemerlerden daha emniyetlidir.
- Eğer varsa arka kapı çocuk kilidini kullanın.
- Kucağınızda çocuk varken asla araç kullanmayın ve seyahat etmeyin.
- Aynı emniyet kemerini asla iki çocuğa birden ya da iki kişiye birden takmayın.
- Çocuğunuzun araçtan kaldırım tarafından indiğine emin olun ve bunun niçin önemli olduğunu ona anlatın.
Unutmayın! Emniyet kemeri takmak her yıl binlerce hayat kurtarır!
Yürümek her zaman araçla gitmekten daha sağlıklıdır. Fakat çocuğunuz her zaman sizin gördüğünüzü göremez. Ve sürücüler de sizi gördükleri yerde çocukları göremeyebilirler. Güvende olmak için çocuğunuz aşağıdaki kuralları bilmek zorunda:
- Eğer varsa her zaman kaldırım yürü. Asla yola çıkma.
- Kaldırımın kenarından, mümkün olduğunca trafikten uzakta yürü.
- Kaldırım yoksa gelen araçları görebilmek için yolun solundan yürü. Çok trafik olduğu zamanlarda, virajlı yollarda, kaldırımın olmadığı yerlerde ve geceleri tek şerit halinde yürü.
- Bisiklet yolunda karşıdan karşıya geçerken etrafını çok dikkatli kontrol et. Bisikletliler hızlı giderler. Onları her zaman duyamayabilirsin.
- Sürücüler küçük çocukları her zaman göremezler.
Bu yüzden aracınızı park ederken ya da ara sokaklarda giderken çok dikkatli olun. Arkanızda çocuk olmadığından mutlaka emin olun.
Çocuğunuzun kolayca görüldüğünden emin olun. Özellikle geceleri, fark edilebilen kıyafetler giymeleri gerektiğini onlara anlatın.
- Gündüz özellikle puslu ve sisli havalarda parlak, açık renkli kıyafetler giyin. Fakat onların karanlıkta görünmediğini unutmayın.
- Çocuğunuzun kıyafetlerini alırken reflektif malzemeler kullanıldığına dikkat edin. Reflektif malzemeli kol bantları ya da yelekler gece iyi görülür ve farlar yandığında fark edilebilirler. Eğer kıyafetlerinde reflektif malzemeler yoksa araç aksesuarları satan yerlerden reflektif malzemeli stickerlar bulabilirsiniz.
Çocuğunuzu, geceleri ve kötü havalarda en iyi görülebilen kıyafetleri seçmeye teşvik edin.
Her zaman iyi bir örnek sergileyin. Yol güvenliğinin en iyi öğrenileceği yer sokaklardır. Çocuğunuzla birlikte çıkın ve gezin.
- Yol güvenliği kurallarını anlatın.
- Etrafınızda neler olduğunu ve niçin olduğunu onlara anlatın.
- Çocuğunuzun sizinle birlikte karar vermesine izin verin. Böylece kendi emniyeti için sorumluluk almasını da öğrenecektir.
- Çocuğunuzun sizinle okula ve alışverişe giderken güvenli güzergahlar planlamasını sağlayın.
- Çocuğunuzu yolda neyin güvenli neyin tehlikeli olduğu konusunda düşünmeye teşvik edin.
- Ailenin diğer fertlerinin, arkadaşlarınızın ve bakıcıların da sizin gibi iyi örnek olduğundan emin olun.
Çocuklar 7 yaşına geldikleri zaman güvenli geçiş kurallarını öğrenmelidirler. İlk zamanlar trafiğin az olduğu yollarda her adımı sesli söyleyerek ve önemini açıklayarak uygulayın. Zamanla çocuğunuzun nerede duracağınıza ve ne zaman geçeceğinize rehberlik etmesine müsaade edin . Siz ve çocuğunuz dışarı çıkarak güvenli geçiş kurallarını her zaman uygulayın.
- Dur!
Karşıdan karşıya geçmek için en güvenli yeri bulun ve durun . Trafiği her yönden net bir şekilde gördüğünüzden emin olun. - Bak ve Dinle!
Gelen trafiğe bakın ve dinleyin. Bisikletlilere dikkat edin. - Düşün!
Acele etmeyin. Eğer trafik akıyorsa bekleyin. Güvende olduğunuzdan emin olun. - Karar Ver!
Eğer araç yoksa ve güvende olduğunuzdan eminseniz geçmeye karar verin ve tekrar araç gelmediğinden emin olun. - Geç!
Karşıdan karşıya geçerken sürekli etrafınızı kontrol edin ve dinleyin. Karşı tarafa dümdüz yürüyün.
Sadece kuralları bilmek yeterli değildir. Çocuğunuzun her adımı neden yaptığını anlaması oldukça önemlidir.
Çocuğunuzun kendisini karşıdan karşıya geçerken hayal etmesini isteyin ve aşağıdaki soruları sorun:
- Park edilmiş kırmızı ve siyah renkte olan iki arabanın arasından karşıdan karşıya geçer misin?
- Arabaların arasından karşıdan karşıya geçmek neden tehlikelidir?
- Park girişlerinde karşıdan karşıya geçer misin?
- Neden tehlikelidir?
- Karşıdan karşıya geçmek için en güvenli yerin neresi olduğunu düşünüyorsun?
- Neden?
Birçok çocuk araçların ne kadar hızlı geldiğini ve ne kadar uzaklıkta olduklarını kestiremiyor.
Karşıdan karşıya güvenli geçmek yol güvenliğinin önemli bir parçasıdır.
Çocuklarınıza Zebraları (yaya geçitlerini) ve Pelikanları (sinyalize yaya geçitlerini) kullanmayı öğretin.
Çocuğunuza her iki yaya geçidini nasıl kullanacağını öğretin. Dışarı çıktığınız her zaman uygulama yapın ve her bir adımı çocuğunuzun anladığından emin olun. Zamanla çocuğunuzun ne zaman ve nasıl geçeceğinize rehberlik etmesine müsaade edin. Aşağıdaki soruları sorun:
- Beklemek için en iyi yer neresi? Neden?
- Karşıdan karşıya geçmek ne zaman güvenlidir?
- Yanıp sönen kırmızı adam ne demektir?
Her çocuğun gelişim süreci farklıdır. Çocuğunuzun tek başına karşıdan karşıya geçmeye hazır olduğunu sadece siz bilebilirsiniz.
Araştırmalar gösteriyor ki kavşakların doğru şekilde nasıl kullanılacağını öğretmek bir sürü hayat kurtarıyor. Çocuğunuza aşağıdaki gibi önemli noktaları öğretin:
- Her zaman yaya geçidine doğru kaldırım kenarında bekleyin böylece sürücüler karşıya geçmek istediğinizi anlarlar.
- Eğer sinyalize kavşaktaysanız düğmeye basın ve karşıya geçmeden önce yeşil adamın yanmasını bekleyin. Başkalarının ne yaptıklarını boş verin ASLA yeşil adam yanmadan geçmeyin. Kırmızı adam yanıp sönmeye başladıysa ASLA geçmeye başlamayın. Kırmızı adamın yanıp sönmesi, yaya geçiş hakkının bitmek üzere olduğu anlamına gelir.
- Geçmeden önce bak, dinle ve kontrol et.
- Zebra yaya geçidinde geçerken her zaman çizgilerin üzerinden geçin. Eğer Pelikan yaya geçidinden (sinyalize yaya kavşağından) geçiyorsanız direklerin hizasından geçin . ASLA zigzag çizerek geçmeyin çünkü kaza olabilir. Dümdüz karşı tarafa yürüyün.
- Yaya geçidinde iken hızlı adımlarla yürüyün. ASLA koşmayın.
- Kavşakta orta refüj varsa, buraya kadar olan geçişin tek bir geçiş ifade ettiğini çocuğunuza öğretin.
- Çocuğunuza her zaman tetikte olması gerektiğini ve kendi güvenliği için sorumluluk alması gerektiğini hatırlatın. Sadece yaya geçitlerine güvenmeyin.
Çocuklar özgür olmak isterler. Çocuğunuzun yolda güvenli olması onlara ne yapmaları gerektiğini anlatmanızdan geçer. Tehlikeli ve riskli adımlardan kaçınarak sorumluluk almalarına teşvik etmiş olursunuz. Her zaman dikkatli olmaları gerektiğini bilmeleri gerekir.
Çocuğunuza önceden güzergahını düşünmesini ve planlamasını öğretmeniz, onun olabilecek tehlikelerle baş etmesine yardım eder. Onlara en kısa yolun her zaman en güvenli yol olmadığını anlatın.
Çocuğunuza şunu sorun:
- Evden okula ya da bir yerden bir yere giderken en güvenli yolu planlayıp, tarif edebilir misin?Çocuğunuzun sizi o güzergahta aşağıdakileri anlatarak götürmesine izin verin:
- Hangi yoldan geçilmeli?
- Karşıdan karşıya geçmek için en güvenli yer neresi ve neden?
- Seçenekleri birlikte tartışın.
Unutmayın;
Haritadaki en geniş yol en işlek ve en tehlikeli yoldur!
Gerçek yol güvenliği demek harekete geçmeden önce düşünmek demektir.
Çocuğunuzun her zaman sorumlu davrandığından emin olun ve yolları nasıl anlayacağını onlara öğretin. Çocuklar her geçen gün büyüdükleri için trafiğin nasıl işlediğini anlamaları gerekir. Böylece daha mantıklı ve güvenli karar verirler.
Çocuğunuzla birlikte yürüdüğünüz zaman;
- Yolda neler olup bittiğini anlamasına yardımcı olun.
- Farklı levhaları gösterin ve açıklayın.
- Tek yön yolları, kavşakları ve döner kavşakları açıklayın.
- Kaldırımın olmadığı yerlerde ters yönde giderken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayın.
- Sokak satıcılarının ve otobüslerin yanından geçerken çok dikkatli olmaları gerektiğini onlara hatırlatın.
- Sürücülerin durmak için zamana ihtiyacı olduklarını hatırlatın.
- Aracın hangi yöne döneceğini gösteren sinyalleri gözlemeleri gerektiğini onlara öğretin.
Bir çok çocuk bisiklet sürerken ve paten yaparken çok eğlenir. Genellikle 10 yaş civarı çocuklar kendi başlarına ya da arkadaşlarıyla dışarı çıkmayı isterler. Ebeveyn olarak çocuğunuzu hazırlamanız gerekir.
- Çocuğunuzun parlak, görünürlüğü yüksek kıyafetler ve kask giymesinde ısrar edin. Böylece sürücüler onları görebilirler.
- Bisikletin güvenli olup olmadığını ve uygun ebatlarda olup olmadığını kontrol edin. Bisikleti sürmeye başlamadan önce koltuk, zincir, fren kontrollerini yapmalarının önemini anlatın.
- Çocuğunuzun bisiklet sürmeyi güvenli bir yerde öğrendiğinden emin olun.
- Çocuğunuzun bisikleti nasıl kontrol etmesi gerektiğini kontrol edin.
- Çocuğunuzla güvenli güzergahlar planlayın.
- Taşıt yolunu kullanmamasını öğütleyin. Bisiklet yolu veya trafiğe kapalı alanlarda kullandığından emin olun.
- Karşıdan karşıya geçerken, bisikletten inerek güvenli geçiş kurallarını uygulamaları gerektiğini önemle hatırlatın.
- Kask, dizlik ve dirseklik kullanmalarında ısrarcı olun
Paten yaparken: - Çocuğunuz her zaman kaldırımda gitmelidir, yolda değil. Parkları ya da özel paten kayma alanlarını tercih edin.
- Kalabalık alanlardan kaçının. Yayalara özellikle de çocuklara ve yaşlılara dikkat edin.
- Karşıdan karşıya geçerken, güvenli geçiş kurallarını uygulamaları gerektiğini önemle hatırlatın.
İyi bir bisikletlinin nasıl olması gerektiğini anlatın. Çocuğunuza aşağıdakileri öğretin:
- Sol tarafta fakat kanallardan ve hendeklerden kaçmak için yolun kenarından yeterince uzakta sürün.
- Hareket etmeden önce, sağa ya da sola dönmeden önce durun ve arkanıza çok dikkatli bakın. Sonra el işareti yapın.
- Gidonu iki elinizle her zaman tutun.
- Tek şerit halinde sürün.
- Mümkün olduğunca bisiklet yollarını kullanın.
- Taşıt yoluna asla çıkmayın.
- Trafik polisi tarafından yönlendirilen işaretlere, trafik ışıklarına ve levhalara uyun.
- Kafanızı korumak için her zaman kask takın. Bisiklet kazalarında en çok yaralanan dirsek ve diz bölgesi için ise dizlik ve dirseklik kullanın.
- Geceleri her zaman ışık takın.
- ASLA başka bir bisikletliyi veya aracı yakalamayın.
- ASLA yolcu taşımayın.
- Bisiklet sürerken cep telefonu ya da çevrenize olan dikkatinizi dağıtacak herhangi bir cihaz kullanmayın.
Yayaların güvende olması gerektiği kadar araç içindeki çocukların da güvende olmaları gerekir.
Çocuğunuza iyi bir yolcu olması gerektiğini öğretin. Emniyet kemerinin binlerce hayat kurtardığını anlatın ve şunları öğretin:
- 12 yaşın altında ve 135 cm.den kısa çocukların ölçülerine uygun doğru çocuk koltuğu kullanmaları gerekir.
- Sürücünün dikkatini dağıtmayın.
- Asla pencereden dışarıya el sallamayın, bir şey için uzanmayın ve herhangi bişey dışarı atmayın.
- Sürücünün görüşünü aynadan kapatmayın.
- Arabadan her zaman kaldırım tarafından inin.
Hamilelik sizin için heyecan verici bir değişim zamanı. Fakat emniyet kemeri takma alışkanlığınızı değiştirmeyin. Emniyet kemerini bağlamak şimdi de (bu dönemde de) önemli ve hayati…
Emniyet kemerini bağlamanın doğmamış bebeğinizin zarar görme (sakatlanma) riskini %70 e kadar azalttığını biliyor muydunuz?
Emniyet kemeri bağlamak her zaman konforlu olmayabilir fakat kurallar gereği hamile olsanız bile giymeniz gerekli. Bu sizi ve bebeğinizi –ve sizinle seyahat eden diğer yetişkinleri ve çocukları- korumak için.
Hamile iken emniyet kemeri bağlamak bebeğinize zarar vermez. Çarpışma durumunda güvenliğinizi artırır; sizin ve bebeğinizin korunmasına yardımcı olur. Eğer doğru şekilde nasıl takılacağına dair endişeleriniz varsa aşağıdaki adımları takip edin:
- Çapraz kemeri göğüslerinizin arasından aşağı doğru karnınızın yan tarafına geçirin
- Alt kemerin düzgün bir şekilde karnınızın altına yerleştiğinden emin olun. Eğer göbek deliğinizin üzerindeyse çok yüksek demektir. Leğen kemiklerine temas etmeli ve mümkün olduğunca karnın altında olmalıdır.
Doğmamış bebeğiniz için hayatınızda birçok değişiklik yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Hamile iken emniyet kemeri bağlamak konforlu bir uygulama değil fakat takılmadan seyahat halinde olmak tehlikelidir ve kurallar hamilelik döneminde de ayrıcalık sağlamaz.
Doğmamış bebeğiniz için arabaya biner binmez kısa seyahatler için bile olsa emniyet kemerinizi takın. Kaza anında kemer bağlamayan kişiler seyahat ettikleri kişilerinde yaralanmasına sebep olabilir. Bu kişiler doğmamış bebeğiniz ve diğer çocuklar da olabilir.
Emniyet kemeri takılmadığı durumlarda kaza esnasında ciddi bir yaralanma varsa %40 – 50 arasında bebeğinizi kaybetme ihtimaliniz var.
Hafif yaralanma olsa bile %5 e kadar bebeğinizi kaybetme riski vardır.
Kaza esnasında emniyet kemerinin takılı olması yaralanma riskini azaltır. Siz ne kadar az zarar görürseniz bebeğiniz de o kadar az zarar görür.
Emniyet kemerleri her yıl binlerce hayat kurtarır. Emniyet kemerinizi bağlayın, kendiniz ve bebeğiniz için doğru seçimi yapın…
Karnınız büyüdüğü için arabanızı ayarlamanız gerekir. Böylece sürüş sizin için daha rahat olur.
Fakat emniyetle korunmayı unutmayın.
Koltuğunuzu geri ittiğinizde aynadaki görüşünüz değişecektir. Koltuk ya da direksiyon ayarını değiştirdiğinizde aynalarınızı daima kontrol edin.
Koltuğunuzu direksiyondan uzaklaştırdığınızda debriyaja, frene ya da gaz pedalına uzanmaya çalışmadığınızdan emin olun. Çünkü bu durum reaksiyon(tepki) sürenizi etkileyebilir.
Bebeğinizin evde güvende olması için birçok değişiklik yapmış olabilirsiniz.
Peki bebeğinizin arabada nasıl güvende olabileceğini düşündünüz mü?
Bebeğinizi asla kucağınızda taşımayın. Çarpışma anında sarsıntının etkisi ile tüm ağırlığınızı bebeğinizin üzerine vererek onu sıkıştırma riskiniz vardır.
Düzgün yerleştirilmiş bir çocuk koltuğu gereklidir ve 3 yaşın altındaki çocuklar için kanunlar gereği koltuk bulundurmak mecburidir.
Arkaya bakan çocuk koltukları iyi bir koruma sağlar fakat; arabanızda hava yastığı varsa ön koltukta çocuk koltuklarını asla kullanmayın. Hava yastığını kapatarak ön koltukta kullanabilirsiniz. eğer hava yastığının kapandığından emin değilseniz, çocuğunuz için mutlaka arka koltuğu kullanın.